Proti proudu za dobrým jídlem i jiskřivým interiérem

14. listopadu 2015

Domácí kuchyně, kvalitní suroviny z těch nejlepších zdrojů, snídaně podavané po celý den a vzdušný interiér. Co víc si přát! Stačilo pár návštěv, pár ochutnávek a bylo jasno. Bistro Proti Proudu je jedním z našich oblíbených míst, kde víme, že zažijeme perfektní start do nového dne.

Za novým bistrem v pražském Karlíně stojí Karolína Konečná, dlouholetá redaktorka časopisu Apetit a zároveň autorka Kuchařky z Ostrova Sardinie. Takže jistotka. Alespoň co se týká jídla.

Naším snídaňovým oblíbencem je crostini s hráškovým pestem, které krásně voní po mátě, bazalce a citrónu, a dvěma volskými vejci. Skvělá je ale také tvarohová pomazánka s kousky kopru a uzeným lososem. Na štědrou porci pomazánky je však pečiva docela pomálu. Pokaždé si řikáme, že bychom ho zvládli klidně víc.

Co si při návštěvě nikdy neodpustíme jsou rozhodně báječné sendviče, které skvěle zasytí nejen na snídani. Naším favoritem je krůtí. Pečená krůtí stehna natrhaná v křupavé bagetě doplněná o bazalkovou majonézu a čerstvý koriandr. Dokonalost sama! Chybu neuděláte ani s třísýrovým nebo sendvičem s pečeným bůčkem.

V nabídce najdete nejen snídaně, sendviče, polévky, ale i hromadu sladkých dobrot jako jsou koláče, dorty, cupcaky nebo třeba domácí müsli. Pokud bychom ale měli vybrat jediný kousek, který musíte ochutnat, je to božský chia pudink z kosového mléka. Na Facebooku jsme navíc zahlédli, že bistro Proti proudu nově podává také lívanečky, takže naše nová mise je jasná!

Co nám ale tady moc nezachutnalo byla bohužel káva Danesi. O to smutnější to je, když pult zdobí heslo IN COFFEE WE TRUST. Nicméně... musíme uznat, že od první návštěvy je káva lepší a lepší. Pokud jste ale nároční kávoví labužníci, raději ke snídani zkuste některou z domácích limonád nebo teď na zimu skvělé chai latté.

Ale teď zase zpátky k tomu pozitivnímu. A tím je bezpochyby fešácký interiér! Majitelé Proti proudu oslovili architekta Dušana Řezáče z ateliéru Modulora, který se spojil s ateliérem Mimosa. Ti společně vytvořili svěží prostor s dostatkem místa k sezení a fenomenálním osvětlením. Hlavními motivy bistra jsou totiž elektrický proud a spojení, které odkazují na Františka Křižíka. Stejně jako samotný název podniku.


Proti proudu za dobrým jídlem i jiskřivým interiérem
Proti proudu za dobrým jídlem i jiskřivým interiérem
Proti proudu za dobrým jídlem i jiskřivým interiérem
Proti proudu za dobrým jídlem i jiskřivým interiérem
Proti proudu za dobrým jídlem i jiskřivým interiérem
Proti proudu za dobrým jídlem i jiskřivým interiérem
Proti proudu za dobrým jídlem i jiskřivým interiérem
Proti proudu za dobrým jídlem i jiskřivým interiérem
Proti proudu za dobrým jídlem i jiskřivým interiérem
Proti proudu za dobrým jídlem i jiskřivým interiérem